Galaretkowiec skyrowy
Składniki:
Spód
- 100g płatków owsianych
- 1 banan ok. 100g
- 15g oleju kokosowego
Masa
- 2 porcje Colprotein waniliowego
- 660g skyra naturalnego
- 20g żelatyny + 25ml gorącej wody
- 3 kolorowe galaretki + 1,5l gorącej wody
Przygotowanie:
Spód
Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy płatki owsiane i olej kokosowy. Łączymy wszystko dokładnie łyżką. Spód formy (średnica 20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód rownomiernie rozkładamy ciasto owsiane i wkładamy do lodówki.
Masa
Każdą galaretkę zalewamy w osobnej miseczce 250ml gorącej wody (połowa tego co w przepisie na opakowaniu). Dokładnie rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia (dobrze zrobić to nawet dzień wcześniej). Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do miski przekładamy skyr oraz dwie porcje waniliowego Colprotein. Całość ubijamy mikserem na jednolitą gładką masę. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy skyrowej aby ją zahartować. Taką żelatynę dodajemy do masy i ponownie dokładnie mieszamy mikserem. Masę odstawiamy dosłownie na chwilę do lodówki aby delikatnie stężała. Zastygłe galaretki wyjmujemy z miseczek i szybko kroimy w kwadraty mniej więcej 2cmx2cm, ale nie muszą być idealne. Wyjmujemy masę skyrową z lodówki, dodajemy do niej pokrojone galaretki i mieszamy wszystko łyżką. Taką kolorową mase wykładamy na nasz spód owsiany a całość ponownie chowamy w lodówce na jeszcze przynjamniej godzinę. Kiedy ciasto dobrze stężeje, wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 8 porcji. Ozdabiamy świeżymi owocami i listkiem mięty.
Makro dla porcji 274g:
- Kcal 178
- B 19 3
- T 5,1
- W 19,1