Galaretkowiec skyrowy

Składniki:

Spód

  • 100g płatków owsianych
  • 1 banan ok. 100g
  • 15g oleju kokosowego

Masa

  • 2 porcje Colprotein waniliowego
  • 660g skyra naturalnego
  • 20g żelatyny + 25ml gorącej wody
  • 3 kolorowe galaretki + 1,5l gorącej wody
Przygotowanie:

Spód

Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy płatki owsiane i olej kokosowy. Łączymy wszystko dokładnie łyżką. Spód formy (średnica 20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód rownomiernie rozkładamy ciasto owsiane i wkładamy do lodówki.

Masa

Każdą galaretkę zalewamy w osobnej miseczce 250ml gorącej wody (połowa tego co w przepisie na opakowaniu). Dokładnie rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia (dobrze zrobić to nawet dzień wcześniej). Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do miski przekładamy skyr oraz dwie porcje waniliowego Colprotein. Całość ubijamy mikserem na jednolitą gładką masę. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy skyrowej aby ją zahartować. Taką żelatynę dodajemy do masy i ponownie dokładnie mieszamy mikserem. Masę odstawiamy dosłownie na chwilę do lodówki aby delikatnie stężała. Zastygłe galaretki wyjmujemy z miseczek i szybko kroimy w kwadraty mniej więcej 2cmx2cm, ale nie muszą być idealne. Wyjmujemy masę skyrową z lodówki, dodajemy do niej pokrojone galaretki i mieszamy wszystko łyżką. Taką kolorową mase wykładamy na nasz spód owsiany a całość ponownie chowamy w lodówce na jeszcze przynjamniej godzinę. Kiedy ciasto dobrze stężeje, wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 8 porcji. Ozdabiamy świeżymi owocami i listkiem mięty.

Makro dla porcji 274g:
  • Kcal 178
  • B 19 3
  • T 5,1
  • W 19,1