Szarlotka z Colprotein

Składniki:
  • 0,5 kg jabłek
  • Szczypta cynamonu
  • 100g mąki pszennej
  • 75g masła extra
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 małe jajko
  • 1 porcja Colprotein waniliowego
Przygotowanie:

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Przełóż na patelnie, dodaj cynamom i duś pod przykryciem okolo 20 minut kilka razy mieszajac. Zdejmij pokrywke i podsmażaj jeszcze 10 min ciągle mieszajac (dzięki temu jabłka zmiękną a nadmiar wody odparuje). Odstaw do ostygnięcia.
Mąkę, masło, jajko, proszek do pieczenia cukier wanilinowy i Colprotein wymieszaj razem i ugnieć jednolite ciasto.

  • 1/3 ciasta włóż do zamrażalnika.
  • 2/3 ciasta użyj do wylepienia spodu blaszki.

Wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika i piecz okolo 15-20 minut az ciasto lekko się zarumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż na nie podsmażone jablka. Ciasto z zamrazalnika zetrzyj tarką na wierzch jablek. Całość wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 20-30 minut az sie zarumieni.