Szarlotka z Colprotein
Składniki:
- 0,5 kg jabłek
- Szczypta cynamonu
- 100g mąki pszennej
- 75g masła extra
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 małe jajko
- 1 porcja Colprotein waniliowego
Przygotowanie:
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Przełóż na patelnie, dodaj cynamom i duś pod przykryciem okolo 20 minut kilka razy mieszajac. Zdejmij pokrywke i podsmażaj jeszcze 10 min ciągle mieszajac (dzięki temu jabłka zmiękną a nadmiar wody odparuje). Odstaw do ostygnięcia.
Mąkę, masło, jajko, proszek do pieczenia cukier wanilinowy i Colprotein wymieszaj razem i ugnieć jednolite ciasto.
- 1/3 ciasta włóż do zamrażalnika.
- 2/3 ciasta użyj do wylepienia spodu blaszki.
Wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika i piecz okolo 15-20 minut az ciasto lekko się zarumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż na nie podsmażone jablka. Ciasto z zamrazalnika zetrzyj tarką na wierzch jablek. Całość wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 20-30 minut az sie zarumieni.