Kluseczki lane

Składniki:
  • 1 porcja Colprotein
  • 150g skyra naturalnego
  • 60g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 60g malin (lub innych owoców)
  • 10g syropu klonowego
Przygotowanie:

Skyr, jajko, mąkę i Colprotein łączymy dokładnie mikserem. W garnku zagotowujemy okolo 1,5-2 litea wody. Po zagotowaniu zmniejszamy delikatnie aby nie bulgotała zbt mocno. Na gotującą sie wodę wykładamy łyżką pojedyncze porcje ciasta zamaczając łyżkę w wodzie (1 kluseczek – ok 0.5 łyżki). Po wypłynięciu kluseczków na wierzch gotujemy je jeszcze około 3 min. Wyjmujemy cedzakiem na talerz. Do rondelka wkładamy owoce, dolewamy syrop klonowy, przykrywamy i dusimy aż owoce puszczą sok i staną się miekkie, kilka razy mieszając. Polewamy nimi kluseczki.

Makro dla porcji 366g:
  • Kcal 554
  • B 53,9
  • T 8,8
  • W 70,3